Ako sa starať o syr kým ho zješ?

  1. Chladnička alebo len tak na poličku v špajzi?

Ak kúpiš kvalitný plesňový zrejúci syr, pri izbovej teplote vieš urýchliť dobu jeho zretia. Ak je už ale mäkký a vôňa je intenzívna, radšej ho daj chladničky. AK by si ho chcel skladovať dlhšie, kľudne ti dva až tri týždne vydrží v chladničke, stačí ho potom vytiahnuť približne hodinu pred servírovaním. Staršie a tvrdé syry môžeme kľudne odložiť do kuchynskej skrine, pretože znesie teplotu okolo 20 – 23 stupňov (ale predsa len mu je lepšie v chlade).

Ak predsa len dáš všetky syry do chladničky, pamätaj na pravidlo – mäkké dolu, tvrdé hore.

  1. Zabaliť alebo do krabičky?

Tam kde je vlhko, tam je pleseň. Preto nikdy nedávaj svoj drahý dobrý syr do sáčku, inak ti splesnie. Najlepšie je použiť povoskovaný papier, poprípade alobal, alebo klasické uzatvárateľné plastové dózy. Ak máš doma sklenený poklop, najviac to ocení tvoj mäkký voňavý syr.

  1. Drobné rady a tipy

Ak sa ti na tvrdom syre objaví trochu bielej plesne, nevadí, kľudne ju orež.

Ak ti náhodou začne tvrdý syr schnúť, zabaľ ho do obrúsku namočeného vo víne, zriedenom octe alebo slanej vode.

Môžeš ho dať aj do olivového oleja a pridať cibuľu, cesnak, čili alebo bylinky.

Takže keď si to zhrnieme, radšej chladnejšie ako teplejšie, a sáčky zahodiť.

Copyright © 2017 rufus.eu eShop created by dudik.net
Čas generovania 0.051020860671997 sekúnd!
Dotazov do MySQL : 118